Reflexion augusti 2019

En ung släkting önskar sig ett akvarium när han fyller år. Jag kan ingenting om akvarier eller akvariefiskar så jag sökte lite på Youtube och trillade över ett klipp som var upplagt av en entusiastisk akvariefantast. Klippet handlade om tio vanor för att förhindra akvariet att bli ett ”måste” (a chore). Allteftersom klippet rullade på kunde jag inte låta bli att le åt akvariefantastens uppenbarliga glädje över att få förmedla det han ville, och att hålla på med akvariefiskar. Jag började så småningom inse att det han pratade om i mångt och mycket handlar om det som jag jobbar med att hjälpa människor att uppnå, både olika företag, deras medarbetare och privatpersoner: Att arbeta förebyggande och vikten av att arbeta på sin arbetsglädje! För varje punkt akvariefantasten radade upp kunde jag inte låta bli att associera till situationer i den mänskliga världen, även om vissa kanske var mer långsökta än andra. Är ni nyfikna på vad killen pratade om, och vilka associationer jag fick? Här kommer det:

  1. Mata dina fiskar för hand – Den här uppmaningen handlade om att ta för vana att se till sina fiskar när man matar dem. Då lär man sig deras beteenden och kan snabbt se om någon fisk inte äter som den ska, eller om den beter sig annorlunda. På samma sätt behöver vi människor stanna upp och lära känna varandra, så att vi ser när någon inte beter sig som vanligt. Är det något som är på tok? Fråga, och hör efter om det är något som du kan stötta upp med! Att bli sedd och bekräftad av andra människor är ett av de mest grundläggande behov vi människor har, och det krävs inte så mycket för att se andra. Det kan räcka med att börja hälsa på alla sina kollegor dagligen.
  2. Mata dina fiskar med varierad kost – Oavsett om vi pratar om människoföda eller om olika arbetsuppgifter mår de flesta bäst om vi får variation. I arbetslivet kan det handla om att arbeta med olika typer av uppgifter, eller att arbeta med olika människor eller yrkeskategorier.
  3. Ha koll på termometern – Fiskar mår inte bra om temperaturen i vattnet förändras. Förändringar skrev jag lite om i mitt förra inlägg, och med den här punkten associerar jag till att även små förändringar kan påverka oss på olika sätt. Då gäller det att vara uppmärksam så att vi inte far mer illa än nödvändigt. Som tur är, är vi människor bättre rustade för förändringar än fiskar. Fiskarna dör om förändringarna blir för stora. De flesta människor anpassar sig på sikt till förändringar, även om det är jobbigare för vissa än för andra, och att vissa förändringar är svårare att ta sig igenom än andra.
  4. Städa av glaset dagligen – I ett akvarium växer det alger, alger som man inte vill ha där. Även om man inte ser någon tillväxt på glaset med blotta ögat kan det ändå finnas alger. När algerna vuxit till sig så mycket att de faktiskt syns kräver det en betydligt större arbetsinsats för att få bort dem än om man dagligen tar för vana att putsa bort algerna från insidan av glaset. Det här kopplar jag till god kommunikation. Oavsett det är på hemmaplan eller på jobbet handlar mycket av goda relationer på god kommunikation. Om det är något som inte funkar, se till att prata med den eller de det berör i ett så tidigt skede som möjligt. Ju längre tiden går, desto större riskerar irritationen och frustrationen bli, för att till slut resultera i något som inte går att reparera, eller åtminstone kostar mycket tid, energi och kanske ekonomiska resurser att lösa. Att jobba på att ha en god kommunikation, oavsett om det är på jobbet eller på hemmaplan, är – enligt mig – ett av de absolut viktigaste förebyggande arbetena man kan göra! Vi kommunicerar med varandra på tusen och ett sätt, och ofta när saker och ting skaver mellan olika människor handlar det om saker som hade kunnat undvikits, eller retts ut, med en bättre kommunikation.
  5. Testa vattnet varje vecka – I akvarier ska vattenkvaliteten tydligen mätas lite då och då. Anledningen är att även om vattnet ser friskt ut kan kvaliteten på vattnet vara så undermålig att fiskarna mår dåligt av det. Så kan det ju vara för oss människor också. Ibland kan vi tycka att vi borde må bra, eftersom allt verkar bra, men likt förbaskat är det något som inte är bra. När det här händer är det jätteviktigt att fånga upp signalerna så tidigt som möjligt. Ju längre tiden går, desto allvarligare riskerar problemet att bli. Att stanna upp en stund och reflektera över hur man mår och hur man har det kan vara en nyckel till att upptäcka saker i tid. Ibland kan det vara svårt att själv se att vad det är som inte funkar, vad det är som inte stämmer, eller varför man inte mår så bra som man borde. Då kan det vara till stor hjälp att prata med någon. En närstående, en vän, en kollega, en chef, eller en professionell samtalspartner, som en psykolog eller psykoterapeut.
  6. Byt ut vatten varannan vecka – Det här handlar i högsta grad om att arbeta förebyggande, om att med jämna mellanrum byta ut en del av vattnet i akvariet för att minimera riskerna att det ska bli dåligt. Det här kanske är den som är svårast att sätta ord på, utifrån ett mänskligt och yrkesrelaterat perspektiv. Det jag tänker på är att det är nyttigt att fylla på med nytt ibland. Oavsett om det upplevelser, kunskaper, maträtter eller sociala kontakter. Ibland kanske det faktiskt är så att det handlar om att byta arbetsplats, eller bryta upp en relation, om de inte får dig att må bra, och man har gjort vad man har kunnat för att det ska fungera. Vi är ju väldigt olika vi människor med vilka behov vi har. Vissa vill ha mycket påfyllnad och andra är helt nöjda med det som är. Ofta kanske det handlar om att för lite och för mycket skämmer allt. Som med vattenbytet i akvariet. Byter man ut för lite vatten tappar man effekten av vattenbytet, och det mår inte fiskarna bra av. Byter man ut för lite vatten blir för stor del av vattnet nytt, och det mår inte fiskarna heller bra av.
  7. Städa filtret noggrant – När gjorde ni en ”storrengöring” på er arbetsplats eller hemma senast? Det kanske inte är något man gör varje vecka, men någon gång då och då behöver man gå över både själva lokalerna, men kanske framför allt tekniken som är våra verktyg i vardagen. Datorer, telefoner, olika programvaror, mm. Håller de måttet? Finns det något mer irriterande och tidskrävande än när tekniken inte fungerar som den ska? Med rätt underhåll så mår både maskiner och människor bättre och håller längre!
  8. Gör efterforskningar om fiskarna först – Är du på väg att anställa en ny medarbetare? Vilka kompetenser ska den ha? Vilka personliga egenskaper skulle passa in i och komplettera de medarbetare som redan finns på arbetsplatsen? Skriv en annons utifrån det och när ni väl har tänkbara kandidater, ta referenser! I plural. Och fråga extra mycket om de kompetenser och egenskaper som ni har behov av. Felrekryteringar är dyra, både i pengar och i mänskligt lidande. Kan de undvikas genom att inte ha för bråttom i en rekryteringsprocess har man vunnit mycket.
  9. Blanda fiskar från liknande livsmiljöer – Att vara olika är något som är gynnsam för en grupp. Det är olikheterna som skapar synergieffekter och som utvecklar arbetet. De mest välfungerande grupperna accepterar och har hittat sätt att hantera sina olikheter. Ju fler man är i en arbetsgrupp, desto större olikheter kan accepteras. Kruxet är att det inte blir bra om det rör sig om endast två eller tre personer som är väldigt olika. Då finns en ökad risk att olikheterna orsakar mer skada än nytta.
  10. Sätt fiskarna i karantän – Ok. Jag erkänner. Just den här punkten blir lite svår att applicera på människor… Eller inte. Skulle du, alla förebyggande insatser till trots, bli sjuk – stanna hemma! Sätt dig själv i karantän! Gå inte till jobbet och riskera att smitta dina kollegor. Stanna hemma till du är tillräckligt frisk igen. På vissa arbetsplatser kan man ha möjlighet att arbeta hemifrån när man har piggat på sig lite. Och nu pratar jag inte om när det är lite jobbigt att komma iväg till jobbet när man får måndagsångest, utan när man har drabbats av något virus, eller när varningsklockorna ringer och säger att du är helt utmattad efter en intensiv jobbperiod och är i akut behov av återhämtning!

Ja, det här var ett sammelsurium av akvaristik och att arbeta förebyggande för mänskligt välmående. Mina kunskaper och erfarenheter av akvaristik är i princip obefintliga. Vad som kan människor att må bra i det privata och på jobbet är jag däremot ganska bra på och har god erfarenhet att jobba med. Att det dessutom är världens roligaste jobb är bara en bonus!

Vill du veta mer om vad jag gör, eller har funderingar på att anlita mig i något sammanhang. Hör gärna av dig till info@psykologkompaniet.se eller 0735 – 05 77 35.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *